«Ens fa tanta mandra fer el sopar que amb la quantitat suficient de sucre seríem capaços de menjar-nos una caca de gos, trobar-la bona, i defensar-ho davant de qui fos. No sou bèsties, cuineu!»
Cuinar no és obeir unes instruccions, ni sotmetrens a una llista dingredients, ni planificar minuciosament la compra del supermercat. Ben al contrari, cuinar és tot allò que passa als marges duna recepta: és improvisar, arriscar, decidir. Cuinar és, en definitiva, atrevir-nos a ser lliures. Contra lextinció daquest atreviment, contra el síndrome del no-tinc-temps i la barbàrie duna societat que menja però no cuina, aquest llibre ens urgeix a recuperar el sentit de lacte més primigeni de la vida: alimentar-nos.
Entusiasta, inconformista i hilarant, Maria Nicolau ens obre les portes a una cuina rica, sostenible, apassionada i, sobretot, coherent. Una cuina explicada a través de la història i la ciència, la natura i la tecnologia, els episodis col·lectius i la vivència íntima. Per què lolla és linvent primordial de la civilització? Què ho fa que els pastissos sinflin al forn? Com és que només comprem salmó i lluç, tenint el Mediterrani ple daltres varietats de peix? En aquest llibre, molt més que receptes, trobareu una cuina que respon a la necessitat de subsistir, però també al goig de compartir, i que ens recorda que nosaltres som els últims responsables de la manera com vivim.